Все още няма споразумение за дълга в САЩ

ЕС и Свят 26.05.2023 09:26 Снимка: ДНЕС+

Все още няма споразумение за дълга в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че е провел няколко продуктивни разговора с председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти относно тавана на дълга на федералното правителство, съобщава "Ройтерс".

Преговарящите продължават разговорите.

Републиканците настояват за резки съкращения, които ще увеличат времето за чакане за социално осигуряване и ще съкратят учители, полиция и гранични патрули.

"Няма да се съглася с това, каза Байдън. Единственият начин да продължим напред е с двупартийно споразумение и вярвам, че ще постигнем споразумение, което ни позволява да продължим напред и защитава трудолюбивите американци в тази страна." Байдън каза, че преговорите с Маккарти са "за очертанията на това как ще изглежда бюджетът, а не за фалит. Става дума за конкурентни визии за Америка".

Маккарти и аз имаме много различно виждане за това кой трябва да поеме тежестта на допълнителните усилия, за да подредим фискалната си къща. Не вярвам, че цялата тежест трябва да падне върху гърба на американците от средната класа и работническата класа . Моите приятели републиканци не са съгласни.", каза още той.

Припомняме, че ден по-рано Байдън изрази готовност  да се замразят държавните разходи на настоящите нива.

Това би намалило дефицита с 1 трилион долара, каза в сряда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън.

Така се намаляват и разликите между плановете за разходи на републиканците и демократите, докато двете страни се борят за споразумение за повишаване на лимитите за заеми от САЩ и предотвратяване на потенциално катастрофално неизпълнение на дълга.

Йелън многократно е казвала, че правителството може да изчерпи парите си, за да плати съществуващите си задължения още на 1 юни. Сега остават 6 дни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648