Volkswagen губи дялове на най-важния си пазар в световен мащаб

ЕС и Свят 15.09.2023 10:59 Снимка: ДНЕС+

Volkswagen губи дялове на най-важния си пазар в световен мащаб

Най-големият автомобилен производител в Европа Volkswagen, може да е на ръба на нова криза. Компанията губи пазарен дял на най-важния си пазар - Китай, докато Tesla и други производители на електромобили в региона увеличават преднината си.

Kитайските автомобилни производители поглеждат и към Европа, където е "родният" пазар на Volkswagen, пише Elektrek.

По всичко личи, че европейската компания търпи загуба на пазарен дял от автомобилния производител в Китай. По-рано тази година Томас Шафер, главен изпълнителен директор на Volkswagen Passenger Cars, заяви пред германското издание Manager Magazin, че: "покривната конструкция гори. Това е последното предупреждение."

Китай е важен (ако не и най-важният) пазар за VW. Германският автомобилен производител доминираше на него в продължение на десетилетия, което му осигуряваше почти половината от приходите си. Сега Volkswagen изостава.

Преходът към електромобили в Китай хвана компанията малко неподготвена. По време на пандемията производителите на електромобили в региона, като BYD, NIO, XPeng и други, удвоиха броя на моделите си, много от които се предлагат по-евтино от моделите на VW.

Volkswagen трябва да се справя с разширяването на китайските производители на електромобили в азиатската страна. VW може да има по-голям проблем - тези пионери в електромобилите в Китай се насочват към Европа. На тазгодишното изложение IAA Mobility в Мюнхен присъствието на електромобили от Китай се удвои в сравнение с 2021 г. Китайските лидери в EV като BYD и MG на SAIC показаха впечатляващи модели, предназначени за пазара на ЕС, като електрическия седан BYD SEAL. NIO пусна ET5 Touring, първото си електрическо комби това лято, насочено към европейски автомобилни производители като Porsche и BMW.

VW се опитва да вземе нещата в свои ръце с основен ремонт на софтуерния модул и сътрудничество с външни партньори. През юли компанията инвестира 700 милиона долара в китайския производител на електромобили XPeng за близо 5% дял, за да разработи нови модели и да се бори с негативните последици в региона. Този ход дойде, след като марката Audi на и китайската държавна SAIC Motor установиха дългосрочно партньорство за разработване на нови модели на електромобили в региона./money.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482