Вижте препоръките на ЕК за единен подход на ЕС при тестване за COVID-19

ЕС и Свят 18.09.2020 18:54 Снимка: ДНЕС+

Вижте препоръките на ЕК за единен подход на ЕС при тестване за COVID-19

Европейската комисия публикува набор от препоръки за единен подход при тестване на COVID-19 в Европа като последваща инициатива на Съобщението за готовност в краткосрочен план на системите за здравеопазване в ЕС за епидемични взривове от COVID-19 от 15 юли. Препоръките представят конкретни действия за подкрепа на държавите при планирането и организирането на тестване по време на различните етапи на пандемията. Препоръките са подкрепени от Комитета за здравна сигурност с цел уеднаквяване на националните подходи и осигуряване на повече последователност при изследванията за COVID-19 в целия ЕС, съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия.

Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Стела Кириакиду заяви: „Тестването и проследяването на контактите са от съществено значение за ефективен отговор на COVID-19 и за гарантиране, че разпространението на вируса е сведено до минимум. С оглед на задаващия се грипен сезон, по време на който броят на хората със сходни на COVID-19 симптоми се очаква да се повиши, е по

важно от всякога всички държави членки да имат ефективна и изпитана стратегия за тестване. Тези препоръки ще помогнат на държавите членки да подобрят ранното откриване на заразени и ще осигурят по-добра картина на нивата на заразяване и предаване на болестта.”

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията публикува също така доклад относно стратегиите и целите свързани с тестването за COVID 19, който е достъпен тук.

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653