Висш словашки политик, избягал от местопроизшествие ще чисти улиците за покаяние

ЕС и Свят 30.01.2024 13:59 Снимка: ДНЕС+

Висш словашки политик, избягал от местопроизшествие ще чисти улиците за покаяние

Андрей Данко - лидер на съуправляващата ултранационалистическа Словашка национална партия (СНП), зам.-председател на парламента, един от най-влиятелните хора

Заместник-председателят на словашкия парламент заяви, че ще прекара един ден в чистене на улиците като покаяние за това, че е избягал от мястото на автомобилна катастрофа, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Андрей Данко, политик националист и кандидат на президентските избори в централноевропейската страна на 23 март, написа във Фейсбук, че премахването на мръсотията и отломките от пътищата е начин да се поправи.

В нощта на 18 януари автомобилът на Данко се удари и счупи светофар в Братислава. Вместо да изчака пристигането на полицията обаче, 49-годишният политик се прибрал у дома си.

Опозиционните партии призовават за неговата оставка.

Реакцията на полицията също беше подложена на критики.

Полицаите го открили в нощта на катастрофата, като проследили теч на масло, който ги отвел до дома му. Но те са направили тест за алкохол едва на следващия ден. Резултатът е отрицателен.

Като лидер на съуправляващата ултранационалистическа Словашка национална партия (СНП) Данко е един от най-влиятелните хора в управляващата коалиция, която е на власт от октомври.

В миналото той е бил председател на парламента.

Данко планира да започне да изпълни задълженията си по почистване на улиците на 6 април.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612