Възобновяват преговорите по иранската програма преди края на ноември

ЕС и Свят 27.10.2021 20:10 Снимка: ДНЕС+

Възобновяват преговорите по иранската програма преди края на ноември

Преговорите за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. ще се възобновят преди края на ноември. Датата за преговорите ще бъде обявена следващата седмица.

Това заяви заместник-министърът на външните работи на Иран Али Багери Кани, цитиран от "Блумбърг".

Той съобщи новината в "Туитър", след среща със заместник-пратеника на Европейския съюз за външните работи Енрике Мора в Брюксел в сряда.

Припомняме, че Иран обяви по-рано, че ще рестартира ядрените преговори във възможно най-кратък срок. Но конкретен срок не беше оповестен. 

Европейският съюз (ЕС) също изрази оптимизъм от подновяването на преговорите, но отново без конкретика.

Ядрената сделка с Иран беше сключена през 2015 г. от петте държави - постоянни членки на Съвета за сигурност, и Германия. Според условията по споразумението, Техеран не може произвежда или придобива плутоний и метален уран в продължение на 15 години.

Целта на сделката беше да се прекратят опитите на Иран да създаде ядрено оръжие, като в замяна беше предприета отмяна на наложени преди това международни санкции, както и санкции от отделни страни.

През май 2018 г. Доналд Тръмп обяви, че оттегля САЩ от сделката и отново ще наложи санкциите, които бяха в сила преди сключването ѝ. По думите му, тя не е донесла мир и никога няма да го направи, а Техеран е водещият световен спонсор на тероризма.

Иранците бяха разочаровани от нарушената сделка.

В началото на септември обаче новият иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че Техеран е готов да започне преговори със световните нации за подновяване на ядрената си сделка от 2015 г.

През последните месеци Техеран се похвали с пробив в обогатяването на уран./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448