Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се за да не се върнем към ограниченията

ЕС и Свят 26.07.2021 18:40 Снимка: ДНЕС+

Вътрешният министър на Румъния: Ваксинирайте се за да не се върнем към ограниченията

Румъния ще отпусне повече ограничения свързани с Covid-19, но маските вероятно ще останат задължителни на закрити обществени места, като например в обществения транспорт или в магазините, съобщава румънската медия Universul. 

Вътрешният министър Лусиан Боде предупреди в понеделник за "четвърта вълна" i заяви, че някои от ограниченията ще бъдат променени, а не отменени. Случаите Covid-19 са се увеличили леко през последната седмица до над 100 нови случая на ден.

Медиците предупреждават за постепенно, но продължително нарастване на инфекциите със SARS-CoV-2 след период, когато случаите намаляваха до няколко десетки на ден.

Основната мярка, която трябва да се отпусне от 1 август, е броят на хората, които могат да посещават частни събития, като концерти, партита или сватби, каза министърът. Тази цифра вероятно ще се увеличи от този уикенд.

По време на пресконференция в понеделник в източния град Чернавода вътрешният министър каза, че властите ще направят официално съобщение за маските преди следващата неделя, като например дали хората ще бъдат глобявани за неспазване.

"Маските ще останат задължителни и след 1 август. Изпращам най-ясното послание към широката общественост: Моля, спазвайте мерките за защита", каза вътрешният министърът.

"С тревога наблюдаваме какво се случва в други европейски страни. Разглеждаме какви мерки са предприели. Ние постепенно смекчихме мерките на етапи. Ще представим нови правила като такива, позволяващи повече участници на частни събития. Тези мерки трябва да бъдат партньорство между властите и обществеността."

"Единственото решение е кампанията за ваксинация. Без това ние ще се върнем към ограниченията, както направиха другите държави", добави министърът на вътрешните работи на Румъния./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448