Въглеродните емисии пак са на нивата отпреди COVID-19

ЕС и Свят 03.03.2021 08:56 Снимка: ДНЕС+

Въглеродните емисии пак са на нивата отпреди COVID-19

Глобалните емисии на CO2 са се върнали на нивата отпреди пандемията, а някои от тях дори заплашват да направят непостижими целите на климатичните договори за ограничаване на глобалното затопляне, заяви Международната енергийна агенция.

Емисиите, свързани с енергията, са били с два процента по-високи през декември 2020 г. в сравнение със същия месец година по-рано, дължащи се на икономическо възстановяване и липса на политики за чиста енергия, се казва в доклад на МЕА.

“Възстановяването на глобалните въглеродни емисии към края на миналата година е категорично предупреждение, че не се прави достатъчно за ускоряване на прехода към чиста енергия в световен мащаб”, заяви изпълнителният директор на МЕА Фатих Бирол в изявление.

„Ако правителствата не се придвижат бързо с правилните енергийни политики, това би могло да изложи на риск историческата възможност в света да направи 2019 годината, в която е отчетен последният връх в глобалните емисии.“

Преди година междуправителствената агенция призова правителствата да поставят чистата енергия в основата на плановете за икономическо стимулиране, но призивът изглежда в по-голямата част не беше чут

“Нашите числа показват, че се връщаме към интензивния за въглерод бизнес както обикновено”, каза Бирол.

В Китай замърсяването с въглерод през миналата година надхвърли нивата от 2019 г. с повече от половин процент, въпреки драконовското, макар и кратко, блокиране, за да се спре разпространението на вируса. Китай – който „подарява” на света повече от една четвърт от световното производство на CO2 – беше единствената голяма икономика, отбелязала растеж през 2020 г.

В други страни също се наблюдава повишаване на емисиите над нивата преди кризата с коронавируса, се посочва в доклада.

В Индия от септември те се повишиха над нивата от 2019 г., тъй като икономическата активност се увеличи и ограниченията заради COVID-19 бяха отхлабени. Възстановяването на автомобилния транспорт в Бразилия от май доведе до възстановяване на търсенето на петрол, докато увеличаването на търсенето на газ към края на 2020 г. изтласка емисиите над нивата от 2019 г. през последното тримесечие.

Американските емисии са спаднали с 10 процента през 2020 г., но до декември отново са се доближили до нивата от предходната година.

„Ако настоящите очаквания за глобален икономически скок през тази година се потвърдят – и при липса на големи политически промени в най-големите икономики в света – глобалните емисии вероятно ще се увеличат през 2021 г.“, каза Бирол.

Рязкото нарастване на икономическата активност – и замърсяването, което върви с нея – е по-скоро норма, отколкото изключение след икономически спад.

Например годишният растеж на БВП и емисиите на CO2 се увеличиха след Голямата рецесия от 2008 г.

Но тъй като натискът се засилва за справяне с климатичната криза, има обнадеждаващи признаци, че големите емитенти предприемат стъпки, за да отделят икономическия растеж от въглеродните емисии, затоплящи планетите, отбеляза Бирол.

Изненадващият ангажимент на Китай да стане неутрален до 2060 г., амбициозният климатичен дневен ред на администрацията на Байдън заедно с повторното включване на САЩ в Парижкото споразумение и Зеленият нов курс на Европейския съюз сочат в правилната посока, каза той. “Зашеметяващият успех на Индия с възобновяеми енергийни източници може да трансформира енергийното й бъдеще,” добави той.

Глобалните емисии спаднаха с почти два милиарда тона през 2020 г., което е най-големият абсолютен спад в историята. Повече от половината от този спад се дължи на по-ниското използване на горива за автомобилен транспорт и авиация./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448