В САЩ планират безплатни ваксини срещу коронавируса

ЕС и Свят 16.09.2020 19:38 Снимка: ДНЕС+

В САЩ планират безплатни ваксини срещу коронавируса

Федералното правителство на САЩ е очертало план ваксините срещу коронавируса да са безплатни за всички американски граждани, информира АП.

В доклад до Конгреса и указания за щатите и местните власти федералните здравни агенции и Министерството на отбраната са изложили комплексни планове за имунизация. Кампанията ще започне постепенно през януари или по-късно тази година, като евентуално всеки американец да има достъп до ваксина, ако пожелае. Пентагонът ще участва в разпределението на ваксините, а здравни работници ще ги поставят.

Отбелязва се, че кампанията е много по-голяма като мащаб и сложност в сравнение с поставянето на грипни ваксини или програми за имунизация.

За повечето ваксини хората ще се нуждаят от две дози, които ще се поставят през 21 или 28 дни. Двойната доза ще трябва да дойде от един производител. Може да има няколко одобрени и достъпни ваксини от различни производители.

Имунизирането на населението на САЩ няма да бъде спринт, а маратон. Първоначално ще има ограничен брой ваксини. Фокусът ще е върху предпазване на здравните работници, хората от уязвими групи и други високорискови групи.

Ваксината ще бъде безплатна и пациентите няма да плащат за дозите благодарение на милиардите долари, които Конгресът одобри и администрацията на Тръмп разпредели.

Щатите ще трябва да изготвят конкретни планове за получаване и разпределение на ваксините, като за някои от тях ще са необходими хладилници. Щатите и градовете имат месец да изпратят плановете си.

Но планът е представян на фона на скептицизма сред американците. Проучване показва, че само около половината американци обмислят да си поставят ваксина. От тези, които не мислят да направят това, мнозинството казват, че се притесняват дали е безопасна. Според експерти 70% от американците трябва да се ваксинират, за да се спре разпространението на коронавируса./news.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.12856
RON RON 10 4.01723
TRY TRY 10 2.17508
USD USD 1 1.67279