В Израел подписаха коалиционното споразумение за новото правителство

ЕС и Свят 12.06.2021 10:47 Снимка: ДНЕС+

В Израел подписаха коалиционното споразумение за новото правителство

Представители на партиите, които трябва да съставят новото правителство на Израел, подписаха коалиционни споразумения, съобщиха днес партньорите, цитирани от ДПА.

Правителството, което ще встъпи в длъжност в неделя, е крехка коалиция на осем партии от целия политически спектър, включително една арабска.

За премиер е номиниран Нафтали Бенет е от прозаселническата дясна партия "Ямина".

"Подписването на тези споразумения слага край политическа криза, продължила две години и половина", каза Бенет. По думите му бъдещото правителство ще действа като "съюз за цялото израелско общество, за всички негови общности - религиозни, светски, крайноортоксални, арабски - без изключения".

В споразуменията се разглеждат въпроси като обществения транспорт в деня шабат, финансовата помощ за арабската общност и незаконното строителство по Западния бряг. Освен това партньорите искат да наложат лимит от осем години за заемане на премиерския пост.

С формирането на кабинета на Бенет дългогодишният премиер Бенямин Нетаняху ще трябва напусне поста. Привържениците му се готвят за протестни акции и демонстрации, за да предотвратят смяната на властта./БТА

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448