В Британия виждат руска операция с хакнати документи на бившия търговски министър

ЕС и Свят 03.08.2020 20:19 Снимка: ДНЕС+

В Британия виждат руска операция с хакнати документи на бившия търговски министър

Класифицираните търговски документи на САЩ и Великобритания, изтекли преди изборите в Британия през 2019 г., са откраднати от имейл акаунта на бившия министър на търговията Лиъм Фокс от заподозрени руски хакери, съобщават за "Ройтерс" два източника с пряка информация по въпроса.

Източниците, които коментират при условие за анонимност, тъй като тече разследване, заявиха, че хакерите са влизали в акаунта многократно между 12 юли и 21 октомври миналата година.

Те отказват да посочат, коя руска група или организация считат за отговорни, но заявяват, че хакерската атака има отличителните белези на подкрепяна от държавата операция.

 

Обединеното кралство отказва коментар на информацията на "Ройтерс". "В момента тече криминално разследване. как са придобити документите и в този момент би било неуместно да се коментира допълнително. Но както бихте очаквали, правителството разполага с много здрави системи за защита на ИТ системите на официални лица и служители", заяви говорител на правителството.

Сред открадната информация са шест транша от документи, подробно описващи британските търговски преговори със САЩ, за които бе съобщено миналата година, че са изтекли и разпространени онлайн чрез руска дезинформационна кампания.

Британският външен министър Доминик Рааб потвърди този доклад миналия месец, като заяви, че "руски играчи" се опитали да се намесят в изборите "чрез онлайн разпространение на незаконно придобити и изтекли правителствени документи".

"Ройтерс" не успя да определи кой от имейл акаунтите на Фокс е хакнат и кога за първи път е компрометиран. Представителите на Фокс отказаха да коментират подробности за констатациите.

Хакването на акаунта на Фокс - за който не е съобщено по-рано - и последващо изтичане на класифицираните документи преди изборите миналата година са един от най-преките примери за съмнения за руски опити за намеса в британската политика.

Британски парламентарен доклад, публикуван миналия месец, установява, че Москва се е опитала да повлияе на референдум за независимостта на Шотландия през 2014 г. и че британското правителство не е успяло да разгледа адекватно евентуалните опити на Русия да управлява вота за "Брекзит" през 2016 г.

 

Електронният акаунт на Фокс е хакнат с помощта на така нареченото "копие фишинг" съобщение, което подмамва целта да предаде паролата и данните си за вход, коментират източниците. Не е ясно дали хакерите, откраднали търговските документи, са същите хора, които по-късно ги пускат в интернет.

След като за първи път бяха публикувани в интернет от анонимен интернет потребител преди гласуването миналата година, откраднатите документи бяха използвани от опозиционната Лейбъристка партия на Великобритания по време на предизборната кампания.

През юли, Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство публикува документ, в който Русия е обвинена в опит да открадне информация за разработването на коронавирусна ваксина от Великобритания, Канада и САЩ. Русия отрече обвиненията./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448