В Бавария откриват центрове за тестване за COVID-19 на гранични пунктове и жп гари

ЕС и Свят 27.07.2020 16:25 Снимка: ДНЕС+

В Бавария откриват центрове за тестване за COVID-19 на гранични пунктове и жп гари

Германската провинция Бавария ще открие центрове за доброволно тестване за коронавирус на гранични пунктове, на железопътни гари и на някои магистралите, съобщи премиерът на провинцията Маркус Зьодер, който е и лидер на Християнсоциалния съюз, коалиционния партньор на Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Освен пунктовете за безплатни тестове на летищата в провинцията, пунктове ще има и на три магистрали, близо до границата с Австрия, както и на гарите в Мюнхен и Нюрмберг, поясни Зьодер. Той добави, че за момента тестовете няма да са задължителни, но не уточни дали те ще бъдат безплатни, предава БТА.

"Не можем да спрем новия коронавирус. Можем само да намалим неговото разпространение", обяви Зьодер. Той каза, че трябва да се действа възможно най-бързо и то при първите симптоми.

Премиерът на Бавария изрази безпокойство от скорошното завръщане на баварците от летни отпуски и каза, че понякога хората в личния си живот проявяват голяма небрежност и не спазват правилата за физическа дистанция.

Миналата седмица Бавария обособи пунктове за тестове за коронавируса на летищата си, в залите за пристигащи пътници - мярка, която вече е задействана на национално ниво, а също и в няколко европейски страни.

Зьодер настоява тази възможност за тестване на доброволен принцип да стане задължителна на цялата територия на страната. Среща по този въпрос се очаква да има по-късно днес между представители на провинциите и на федералното правителство.

Относно ситуацията с коронавируса в Бавария Зьодер каза, че властите планират да увеличат проверките по работните места за спазване на правилата за физическа дистанция и хигиена и ще увеличат глобите за нарушението им. Планира се глобите да станат 25 000 евро за предприятията.

Бавария също така разпореди задължителни тестове на всички сезонни работници и увеличи капацитета за тестове на селскостопанските работници./БТА

CHF CHF 1 1.81364
GBP GBP 1 2.17283
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.38912
USD USD 1 1.66794