Унгарци пътуват до съседни страни, за да заредят по-евтино

ЕС и Свят 24.01.2023 20:20 Снимка: ДНЕС+

Унгарци пътуват до съседни страни, за да заредят по-евтино

Горивата в Унгария поскъпнаха, откакто правителството на страната отмени през декември ограниченията, които беше наложило върху повишаването на цените им и увеличи акцизите. На този фон много шофьори започнаха да пътуват до съседни страни като Словакия и Румъния, в които горивата са по-евтини, предаде Ройтерс.

Унгарският град Ещергом се намира на брега на река Дунав. На отсрещния бряг, в Словакия, е разположен град Стурово. Литър дизелово гориво там струва 1,619 евро в събота и неделя, докато на бензиностанция на унгарската петролна и газова компания МОЛ (MOL) в Ещергом цената му е 690 форинта (1,69 евро). Разликата в стойността на бензина е по-малка, отбелязва Ройтерс.

"Пътувахме до Словакия по празниците и видяхме колко по-евтино е там, когато заредихме с гориво", споделя унгарецът Тибор Тот. Той преминава с колата си моста, който свързва Ещергом и Стурово, за да зареди гориво на по-ниска цена.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, който беше преизбран за четвърти последователен мандат през април 2022 г., е изправен пред най-тежките предизвикателства в сферата на икономиката от началото на своето управление, отбелязва Ройтерс. Инфлацията в Унгария се повишава до 24 процента на годишна основа, а икономиката на страната се е насочила към стагнация през тази година.

Правителството на Орбан беше принудено да отмени пределните цени на горивата, от които имаха право да се възползват битовите потребители, поради острия недостиг, който настъпи в началото на декември, след като чуждестранните компании намалиха доставките на горива за Унгария.

Същевременно кабинетът в Будапеща повиши акцизите върху горивата и обложи с допълнителни данъци печалбите на компанията МОЛ, реализирани от продажбата на руски петрол, предаде БТА.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648