Унгария: Дайте гаранции за сигурност на Русия, за да има траен мир в Украйна

ЕС и Свят 04.09.2023 13:13 Снимка: ДНЕС+

Унгария: Дайте гаранции за сигурност на Русия, за да има траен мир в Украйна

Западът трябва да даде на Русия гаранции за сигурност и да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО, каза високопоставен унгарски министър в неделя в коментари, които вероятно допълнително ще обтегнат и без това нестабилните отношения на Будапеща с Киев, пише европейската редакция на "Политико".

За да осигури траен мир, "западният свят, който подкрепя Украйна, трябва да даде гаранции за сигурност на Русия и определено не членство в НАТО на украинците", каза Гергели Гуляш, министър, отговарящ за кабинета на министър-председателя, на събитие в университет.

Думите му повториха коментарите на унгарския премиер Виктор Орбан миналата седмица, че Западът "трябва да сключи сделка с руснаците относно новата архитектура на сигурността, за да осигури сигурност и суверенитет на Украйна, но не и членство в НАТО". Той също така каза, че Украйна няма шанс да спечели войната. През юни Орбан каза, че Киев "вече не е суверенна държава" и финансово "не съществува", което предизвика гняв от украинските власти.

"Украйна не търгува със своите територии или суверенитет", каза Олег Николенко, говорител на външното министерство на Киев, в отговор на последните коментари на Орбан.

Повтарящите се призиви за даване на гаранции за сигурност на Москва вероятно ще подхранят допълнително напрежението между Унгария и Украйна.

Външните министри на ЕС миналата седмица не успяха да дадат зелена светлина за осми транш от военна помощ за Украйна на стойност 500 милиона евро, след като Унгария блокира изплащането на средствата на основание, че Киев е определил унгарската банка OTP за международен спонсор на войната.

Все пак, в знак, че Унгария иска да избегне пълен колапс в отношенията, унгарският президент Каталин Новак посети украинския президент Володимир Зеленски миналия месец в опит да подобри двустранните връзки.

От 2018 г. Унгария блокира участието на Украйна в срещи на министерско ниво на НАТО поради твърдения, че Киев дискриминира унгарските етнически малцинства, като ограничава правата им на образование на родния им език.

Междувременно унгарските депутати продължават да забавят ратифицирането на влизането на Швеция в НАТО. Въпреки че призна, че военният съюз ще стане по-силен, ако Швеция се присъедини, Гуляш каза в неделя, че Будапеща първо иска разяснение от Стокхолм относно предишни коментари, в които "обвини страната ни с недостойни и неоснователни обвинения"./news.bg

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482