Умерената коалиционна партия в Швеция не успя да състави правителство

ЕС и Свят 01.07.2021 18:47 Снимка: ДНЕС+

Умерената коалиционна партия в Швеция не успя да състави правителство

Лидерът на шведската Умерена коалиционна партия Улф Кристерсон обяви, че се отказва от опитите да състави правителство - само два дни след като председателят на парламента му връчи мандат да състави кабинет, който да наследи предишния, съставен от лявоцентристки формации, информира "Ройтерс".

"Не съществуват условия в парламента за сформиране на ново дясноцентристко правителство", каза на пресконференция Кристерсон.

Предвид разпределението на силите в сегашния парламент, мнозина очакваха от лидера на консервативната партия да се бори до последно, за да получи необходимата подкрепа.

В последен опит да привлече отделни депутати, които да нарушат партийната линия, той обеща вчера щедър пакет от реформи, насочен към развитието на селскостопанските райони, но той беше бързо отхвърлен от центристката формация, която имаше ключова роля при опита му да състави кабинет.

Кристерсон получи мандат за съставяне на правителство, след като социалдемократът Стефан Льовен, оглавяващ крехка лявоцентристка коалиция, загуби вот на недоверие миналата седмица и беше принуден да подаде оставка.

По-късно днес председателят на парламента връчи следващия мандат за съставяне на правителство на Льовен, паламентарната подкрепа за когото е по-голяма и потенциално достатъчна, за да осигури одобряването на евентуалния му кабинет, но не и прокарването на закона за бюджета./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448