Украински учен: Пораженията от атаката срещу Каховската ВЕЦ ще стигнат до Средиземно море

ЕС и Свят 15.07.2023 11:51 Снимка: ДНЕС+

Украински учен: Пораженията от атаката срещу Каховската ВЕЦ ще стигнат до Средиземно море

Последствията от подкопаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа в Украйна, извършено на 6 юни, ще засегнат дори Средиземно море. Това казва Евгений Коржов, старши научен сътрудник в катедрата по водни биоресурси и аквакултури, Херсонски държавен аграрен и икономически университет пред сайта Suspilny.

Според него, заради терористичния акт, замърсената екосистема и унищоженото биоразнообразие на естуарния район на долното течение на Днепър и последиците от причинената от човека катастрофа ще се усещат още много години.

„Последствията са толкова големи, че засегнаха не само територията на район от Запорожие до устието на Днепър-Буг, но и отговарят на определени негативни характеристики дори в Черно море и вече достигат до Средиземно море“, отбелязва той.

Ученият подчертава, че Каховският резервоар вече не съществува и вече не е възможно да се възстанови в мащаба, в който е съществувал.

Сега повърхността на това бивше водно тяло е циментирана органична тиня, а в по-дълбоките слоеве - "консервирани" мъртви части от животни, растения, които не са се разложили. "След всеки дъжд те ще бъдат измити и ще попаднат във водния поток на Днепър. Те ще го заразят и замърсят", казва Коржов.

Освен това в Херсонска област са разрушени напоителни системи - самите конструкции не могат да работят без вода. Както обяснява ученият, източниците на енергия на тези напоителни системи са проектирани за определено ниво на водата в резервоара Каховка, но това ниво вече не съществува.

Според Коржов след терористичната атака нивото в резервоара е под 4 метра, а трябва да е най-малко 16 метра (проектирано по балтийската система).

„Тоест цялото напояване сега е в състояние на обезводняване, тоест няма вода за пиене, социални нужди“, настоява Коржов.

През нощта на 6 юни бе взривен язовирът на Каховската водноелектрическа централа. Получи се изкуствено наводнение, бурен поток откъсна хиляди тонове пръст, заедно с всички представители на флората и фауната. Наводнени бяха гробища, складове с торове, помийни ями и др. Имаше наводнение  на повече от 80 населени места по десния и левия бряг.

Хората загинаха, много граждани останаха без жилища, защото след спускането на водата част от къщите бяха разрушени. Хиляди животни и птици (домашни и диви) загинаха, труповете им бяха изхвърлени дори на брега на Одеска област.

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583