Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

ЕС и Свят 31.05.2023 15:23 Снимка: ДНЕС+

Русия и Украйна не спазват принципите за защита на АЕЦ Запорожие

Русия и Украйна не спазват петте принципа за защита на атомната електроцентрала Запорожие, изложени от шефа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси. Той представи принципите си в Съвета за сигурност на ООН във вторник, с цел да намали риска от катастрофална ядрена авария, породена от военни действия срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Гроси посочи, че нападение срещу централата и наличието на тежки оръжия, като ракетни установки, артилерийски системи и танкове, не трябва да бъдат допускани. Той също настоя за защита на основните системи на централата от атаки или саботаж и подчерта необходимостта от запазване на достъпно и сигурно захранване от външни източници. Тези принципи не трябва да бъдат подкопавани.

Ръководителят на ядрената агенция на ООН описа ситуацията в Запорожие като "изключително крехка и опасна" и предупреди, че военните дейности в региона продължават и може да се увеличат в близко бъдеще.

Въпреки че Русия заяви, че ще направи всичко възможно, за да защити окупираната от нея електроцентрала, тя не се ангажира изрично да спазва петте принципа на Гроси. Руският посланик в ООН Василий Небензя заяви, че предложенията на Гроси са в съответствие с мерките, които Русия прилага от дълго време.

Украинският посланик в ООН Сергий Кислиця подчерта, че принципите трябва да бъдат допълнени с искането за пълна демилитаризация и деокупация на станцията.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в обстрелите, които прекъсват електропроводите, от които зависи охлаждането на реакторите в Запорожие. Въпреки че реакторите са затворени, те все още се нуждаят от постоянно електроснабдяване, за да запазят ядреното гориво охладено и да предотвратят разтопяване.

Гроси определи срещата в ООН като "стъпка в правилната посока" и заяви, че МААЕ ще усили своя персонал в Запорожие и ще следи спазването на принципите.

Западните сили обвиняват Русия, чиито сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., че излага АЕЦ Запорожие на риск. Съединените щати настояват Русия да премахне оръжията и цивилния и военния персонал от завода.

Американският посланик в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че "изцяло от Москва зависи да предотврати ядрена катастрофа и да прекрати агресивната си война срещу Украйна".

Русия отрича наличието на военен персонал в електроцентралата и определя войната като "специална военна операция" за "денацификация" на Украйна и защита на рускоезичното население.

Според Украйна, това е империалистическо окупиране на земя, породено от стремежа й за по-тясни връзки със Запада след дългата история на господство на Москва.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482