Спряха реактори в Запорожката АЕЦ

ЕС и Свят 25.07.2023 10:17 Снимка: ДНЕС+

Спряха реактори в Запорожката АЕЦ

Операторите, извършващи поддръжка в украинската ядрена централа Запорожие, превключиха режима на спиране на два реактора, съобщи във вторник назначената от Москва администрация на централата, разположена на фронтовата линия на войната, предава Ройтерс.

Най-голямата ядрена централа в Европа беше превзета от руските сили през март 2022 г. Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрели по централата, а Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се опитва да създаде механизъм за безопасност за предотвратяване на инциденти.

Един от шестте реактора на централата, според МААЕ, трябва да се поддържа в горещ режим на спиране, за да произвежда пара, необходима за ядрената безопасност, включително обработката на течни радиоактивни отпадъци в резервоарите за съхранение.

"За провеждане на планов технически преглед на оборудването на енергоблок № 5 ръководството на Запорожката атомна електроцентрала взе решение да го прехвърли на "студено спиране", съобщи администрацията в канала си в Telegram.

"И за да се осигури пара за собствените нужди на станцията, реакторната централа на енергоблок № 4 беше преведена в състояние "топло спиране".

МААЕ заяви в изявление в понеделник , че администрацията на централата е информирала агенцията за прехода.

"Другите блокове остават в режим на студено спиране", се казва в изявлението на МААЕ.

Москва казва, че централата в крайна сметка ще бъде свързана към руската електрическа мрежа. Нито един от шестте реактора на централата не е произвеждал електроенергия. Украйна се зарече да си върне централата и цялата земя в Украйна, която сега е окупирана от Москва.

Инспекторите на МААЕ, разположени в самата централа, са забелязали мини в буферна зона между вътрешните и външните периметърни бариери на обекта и също са забелязали мини по време на предишни проверки, каза Рафаел Гроси, генерален директор на агенцията, в понеделник.

В изявлението си от понеделник той каза, че първоначалната оценка на неговата агенция е, че дори и да се взривят, "тези мини не трябва да засягат системите за ядрена безопасност и сигурност на обекта".

Мините, каза той, са били в райони, недостъпни за персонала и на инспекторите е казано, "че това е военно решение и в район, контролиран от военни".

Припомняме, че Гроси посети централата три пъти, откакто беше превзет от руските сили, но не успя да постигне споразумение с руските и украинските власти за установяване на режим на безопасност за предотвратяване на инциденти.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482