Украински полковник: Когато паднат Часов Яр и Волчанск, фронтът ще рухне

ЕС и Свят 25.05.2024 17:20 Снимка: ДНЕС+

Украински полковник: Когато паднат Часов Яр и Волчанск, фронтът ще рухне

Русия все още не е въвела основните си сили в бой, а положението на украинските въоръжени сили вече е изключително тежко, заяви полковникът от украинското контраразузнаване в оставка и военен експерт Олег Стариков

Ако Часов Яр и Волчанск бъдат загубени, украинският фронт рискува да се разпадне. Това заяви полковникът от украинското контраразузнаване (СБУ) в оставка и военен експерт Олег Стариков в ефира на интернет-канала „Вишка“.

„В никакъв случай нашето командване не трябва да предава Волчанск, както и Часов Яр. Ако се предадат, фронтът ще рухне“, каза Стариков.

"Затова командването направи всичко възможно по време на атаката на Волчанск, прехвърли там резерви и повече или по-малко сдържаше настъплението на противника. Там все още няма никаква стабилизация. Не бих избързал да давам гаранции, че там вече всичко е решено", подцерта Стариков.

"Във Волчанск е много трудно, защото явно врагът вече е навлязъл в северната част и градът е разделен на две части", призна офицерът от СБУ.

Русия все още не е въвела основните си сили в бой, а положението на украинските въоръжени сили вече е изключително тежко, изтъкна полк. Стариков.

"Ситуацията наистина е много сериозна. Питате ме колко дълго ще продължи това? Това е само началото. Противникът все пак вкара основните сили в битката. И той ще вкара главните сили, натрупал е определени резерви и натискът ще расте все повече и повече", прогнозира той.

"Руснаците използват тактиката на люлката. Какво имам предвид? Разположихме бързи резерви, значи сме ги изтеглили от някъде от линията на бойния контакт. И щом сме го взели оттам, значи там е намалена числеността на войската. И се оказа, че линията на бойно съприкосновение там изтънява. И врагът знае за това. Това означава, че той ще удари на това място. Ще започне пробив и ще трябва да прехвърляме резерви обратно. Тоест, оказва се, че това люшкане, така наречено, в крайна сметка ще доведе до огромни проблеми", подчерта Стариков.

"Доколкото разбрах, Генералният щаб на Руската федерация смята, че колкото повече такива удари има, толкова по-голям е шансът да започне това люшкане на части насам-натам и тогава ще бъде невъзможно да го спрем. И има голяма вероятност фронтът да се срути", обобщи полк. Олег Стариков.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532