Турция удължава геоложкото проучване в Източното Средиземноморие до 29 ноември

ЕС и Свят 21.11.2020 17:46 Снимка: ДНЕС+

Турция удължава геоложкото проучване в Източното Средиземноморие до 29 ноември

Турският изследователски кораб Oruc Reis ще продължи да извършва сеизмични проучвания в оспорваната зона на Източното Средиземно море, близо до гръцките острови Родос и Кастелоризо, до 29 ноември, съобщи службата за корабоплаване, хидрография и океанография на флота, цитирана от "Спутник"

Според нов съвет на Navtex, Oruc Reis ще провежда изследвания заедно с корабите Ataman и Cengizhan. Настоящият съвет на Navtex изтича на 23 ноември.

Турция участва в дългогодишен спор за морска граница с Гърция и Кипър за размера на техните изключителни икономически зони в Източното Средиземноморие.

Ситуацията се влоши това лято, когато Анкара изпрати кораба си Oruc Reis, придружен от флот военни кораби, за сондиране във води близо до гръцкия остров Кастелоризо, който се намира само на 2 километра от южното крайбрежие на Турция.

Гърция смята, че ходът на Анкара е незаконен и е в нарушение на суверенитета на страната, тъй като сеизмичните проучвания наближават на нейния континентален шелф.

Турските власти обаче твърдят, че чуждите острови, разположени толкова близо до границите му, не могат да имат континентален шелф.

Европейският съюз осъди сондажните дейности на Анкара в Източна Средиземноморие, заплашвайки страната с потенциални санкции.

Атина и Никозия изразиха категоричното си възражение срещу присъствието на турски изследователски кораби във води, за които Гърция и Кипър твърдят, че са част от съответните им изключителни икономически зони. Кавгата за изключителни права върху района се засилва от наличието на значителни находища на газ в региона./news.bg

CHF CHF 1 1.80577
GBP GBP 1 2.16453
RON RON 10 4.01361
TRY TRY 10 2.05831
USD USD 1 1.6096