Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

ЕС и Свят 23.01.2021 19:23 Снимка: ДНЕС+

Турция спира канали за трафик на мигранти към Европа

Турските сили за сигурност в събота са арестували най-малко 72 трафиканти на хора в операции в търговския център на страната Истанбул, съобщава "Анадолу".

Полицията е арестувала 72 заподозрени, след като прокурорите са издали заповеди за арест на 94 предполагаеми членове на престъпна организация, която организира незаконно преминаване на граници.

Полицията проведе едновременни операции в 12 провинции за залавяне на заподозрени, ангажирани с контрабанда на мигранти.

По време на операциите поне 1477 нелегални мигранти от страни като Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Ирак и Сирия също са задържани след незаконно преминаване в страната. Силите за сигурност продължават да издирват останалите 22 заподозрени.

Източниците добавиха, че от 72 заподозрени 13 са задържани под стража и поне 8 лодки са иззети като част от операциите.

Турция е ключов транзитен пункт за нелегални мигранти, целящи да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено онези, които бягат от война и преследване.

Действията са в съответствие със споразумение за необходимостта от консенсус, постигнат в Брюксел между длъжностни лица на Турция и Европейския съюз относно подновяването на мигрантска сделка от 2016 г. за намаляване на броя на мигрантите, поели по Егейско море към Европа.

В момента Турция е домакин на повече от 4 милиона бежанци. Повече от един милион души достигнаха до Гърция от Турция през 2015-16 г., въпреки че по-късно броят им рязко спадна съгласно споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. Анкара да вземе мигранти обратно в замяна на средства.

През 2020 г., преди избухването на пандемията от коронавирус, Турция отвори границата си с Гърция, като позволи на мигрантите да напуснат страната, а Анкара беше обвинена от международната общност, че използва човешки животи като разменни монети в замяна на повече помощ от Европейския съюз.

През декември ЕС заяви, че е отпуснал на Турция пълните 6 милиарда евро, обещани през 2016 г.

Средствата от ЕС бяха предназначени за специфични социални проекти в Турция за подпомагане на бежанците и не бяха изплащани директно на турското правителство.

Президентът Реджеп Ердоган потърсил европейска помощ в Северна Сирия, но молбата бе отказана и той обвини ЕС, че се е отказал от обещанията си по сделката от 2016 г.

Лидерите на ЕС на свой ред обвиниха Ердоган в "изнудване", но след това обещаха да преразгледат сделката в опит да сложат край на хаоса по европейските граници./news.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269