Турция призова за международно разследване на разрушената стена на яз. „Каховка“

ЕС и Свят 07.06.2023 18:04 Снимка: ДНЕС+

Турция призова за международно разследване на разрушената стена на яз. „Каховка“

Ердоган разговаря с Путин и Зеленски за язовирната стена

Tурският президент разговаря с руския и украинския си колега за разрушаването на язоворната стена на „Каховка“ след взривяването ѝ. Пред Путин Ердоган е заявил, че е необходимо цялостно разследване на разрушаването, за да не остава съмнение у кого е вината. 

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за разрушаването на язовира, което наводни района и принуди хиляди хора да се евакуират.

Ердоган е казал на Путин, че може да бъде сформирана международна комисия, включваща представители на ООН и Турция, която да се заеме с този въпрос, се посочва в съобщение на пресслужбата на турския президент, цитирано от Ройтерс.

По-рано Ердоган говори по същата тема и с украинския президент Володимир Зеленски. Той също е бил информиран за идеята на Ердоган за комисия, която да разследва разрушването.

Зеленски говори за „хуманитарните и екологичните последици“ от разрушаването на язовир Каховка по време на разговора с Ердоган.

Той добави, че е изпратил на Ердоган „списък със спешните нужди на Украйна за отстраняване на бедствието“ в Twitter. Кремъл все още не е публикувал собствено изявление относно обаждането, но преди това отрече да носи отговорност за пробива на язовира.

Язовирът „Каховка“ осигурява вода за охлаждане на окупираната от Русия атомна електроцентрала „Запорожие“, най-голямата в Европа.

След взривяването водата се изля в Днепър като нивото ѝ се покачва и днес, евакуиацията продължава. Украйна и международни организации алармираха за екологични последици.

 

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194