Цунамито от Тонга причини масови разливи на танкери с нефт

ЕС и Свят 20.01.2022 11:39 Снимка: ДНЕС+

Цунамито от Тонга причини масови разливи на танкери с нефт

Изригването на вулкана на остров Тонга и последващото цунами са причина за масови разливи на кораби с нефт по цял свят. Особено показателно за разрушителното бедствие е преобръщането на кораб на около 6600 мили от мястото на инцидента на пристанище в Перу, което е причинено от огромните вълни в Тихия океан.

Десетки рибари протестираха пред главната петролна рафинерия в Перу La Pampilla, която преработва около 117 000 барела на ден и се управлява от испанската компания Repsol. Кораб под италиански флаг е товарил петрола в La Pampilla, когато силните вълни са причинили обръщане на кораба и разлив на огромно количество нефт в океана.

Министърът на околната среда на Перу Рубен Рамирес съобщи, че около 6000 барела петрол са били разляти в района, който е богат на морско биоразнообразие. Инцидентът се третира като екологична катастрофа. Петдесет работници от компании, които работят за Repsol, дни наред премахват разлетия на сушата петрол.

Хуан Карлос Риверос, биолог и научен директор в Перу на Oceana - организация, посветена на опазването на световните океани - каза, че видовете, най-засегнати от разлива, са птици гуано, чайки, рибарки, морски лъвове и делфини.

„Разливът засяга и основния източник на прехрана за рибарите, тъй като достъпът до техните традиционни риболовни зони е ограничен, а и цели видове се замърсяват или умират“, каза Риверос.

Агенцията за екологична оценка и правоприлагане на Перу изчислява, че 18 000 квадратни метра плаж на тихоокеанското крайбрежие на Перу са били засегнати от разлива.

Трима души загинаха в Тонга, включително британски гражданин, а повечето от домовете на по-малките острови бяха "напълно разрушени" от цунамито, което последва след изригването на подводен вулкан в събота. /БГНЕС

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648