Тръмп: Не слушам експертите за COVID-19

ЕС и Свят 09.07.2020 09:23 Снимка: ДНЕС+

Тръмп: Не слушам експертите за COVID-19

След като заразените с коронавирус в САЩ надхвърлиха 3 милиона и беше отчетен още един дневен рекорд от повече от 60 000 заразени с коронавирус, Доналд Тръмп заяви, че страната му е на "добра позиция" и призна, че "не слуша експертите си", пише "Гардиън".

Президентът също публично атакува доктор Антъни Фаучи, най-авторитетния експерт от щаба на Белия дом в борбата с коронавируса, който по-рано тази седмица заяви, че САЩ са "затънали в първата вълна" от пандемията.

САЩ са с най-много починали от коронавирус по света - над 130 000 души.

"Не съм съгласен с него. Вие знаете, доктор Фаучи каза "не носете маски" и сега призовава да ги "носим". И вие знаете, той каза редица неща: "Не затваряйте за Китай. Не забранявайте на Китай. И аз го направих. Не послушах моите експерти и забраних Китай", каза Тръмп в интервю за Gray TV, което ще бъде излъчено в неделя.

Американският лидер има предвид ограниченията за допускане на пътуващи на американска територия от Китай, което САЩ направиха в началото на пандемията. Световната здравна организация и други поставиха под въпрос подобни забрани, особено след като коронавирсуът вече вероятно е бил обхванал САЩ. Тази седмица Тръмп обяви решение, че изтегля страната от СЗО.

79-годишният Фаучи е директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания от 1984 г. В началото на кризата Фаучи редовно осведомяваше американското общество за ситуацията с коронавируса, но напрежение с Тръмп блокира появяването на експерта пред медии.

Повечето висши републиканци и официални представители съветват да се носят маски. Но Тръмп отказва да носи маска на публични места и съветва американците да правят същото.

Редица южни щати регистрираха рекордно увеличение на заразените с коронавирус през последните седмици след отварянето от края на май.

Въпреки това Тръмп твърди, че през следващите две до четири седмици "мисля, че ние ще бъдем в много добра форма". Той преди заяви на няколко пъти, че вирусът просто ще изчезне и че 99% от случаите не са опасни./news.bg

CHF CHF 1 1.81785
GBP GBP 1 2.17235
RON RON 10 4.04431
TRY TRY 10 2.27811
USD USD 1 1.65147