Тръмп не обещава, че ще предаде властта, ако изгуби изборите

ЕС и Свят 24.09.2020 12:45 Снимка: ДНЕС+

Тръмп не обещава, че ще предаде властта, ако изгуби изборите

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказа да гарантира, че ще предаде властта, ако изгуби президентските избори през ноември, информира АФП.

"Ще видим какво ще се случи", отговори Тръмп на въпрос на брифинг в Белия дом дали се ангажира да изпълни основното демократично правило в САЩ - мирно предаване на властта при промяна на президента.

Байдън, който продължава да води в социологическите допитвания преди вота на 3 ноември, изрази учудване.

"В каква страна сме ние", попита той. "Вижте, той каза най-нерационалните неща. Не знам какво да кажа", отбеляза бившият вицепрезидент.

Сенатор Мит Ромни от Републиканската партия, един от малкото критици на Тръмп в партията, коментира, че всяко колебание по отношение мирното предаване на властта е "немислимо и недопустимо".

"Основата на демокрацията е мирният преход на властта, без това, има Беларус", написа Ромни в "Туитър".

След коментара си, безпрецедентно в съвременната история на САЩ, Тръмп повтори всекидневните си оплаквания за честността на изборите. Имайки предвид увеличеното гласуване по пощата заради коронавируса, държавният глава отбеляза, че това е катастрофа.

Президентът на САЩ често твърди, че гласуването по пощата ще доведе до фалшифициране на изборите, но не представя доказателства. 

На пресконференцията президентът изглежда намекна за отмяна на гласовете по пощата, подчертавайки, че при такъв сценарий той ще остане на власт.

"Отървете се от бюлетините и вие ще имате мир - няма да има предаване, откровено. Ще има продължение", каза Тръмп.

Той смята, че изборите "ще свършат във Върховния съд".[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653