Tesla пак ще приема биткойна като средство за плащане

ЕС и Свят 22.07.2021 11:39 Снимка: ДНЕС+

Tesla пак ще приема биткойна като средство за плащане

Tesla най-вероятно отново ще према биткойна като разплащателно средство, пиише The Guadian, цитирайки милиардерът и собственик на компанията за електрически автомобили Илън Мъск. Новината идва след като от компанията са извършили проверка на количеството възобновяема енергия, използвана за добив на виртуалната валутата.

Припомняме, че Мъск буквално срина цената на биткойните през май, когато обяви, че Tesla ще спре да приема криптовалутата за плащане, тъй като така нареченият добив на монети използва твърде много електричество, генерирано от изкопаеми горива.

Цената на биткойните спадна още повече, след като Китай затегна контрола срещу криптовалутите. Сега обаче редица финансови анализатори смятат, че цената на биткойна отново ще тръгне нагоре. И това вече се случва.

След изявлението на Мъск по време на виртуалната конференция, цената на биткойн се повиши с 8% до 32 160 щатски долара. В същото време конкурентния етер се повиши с 11,6% до 1 993 долара.

"Исках малко по-сериозна проверка, за да потвърдя днес, че процентът на използване на възобновяеми енергийни източници е най-вероятно 50% или дори повече и че има тенденция към увеличаване на този брой. И щом е така, Tesla ще възобнови приемането на биткойна като разлащателно средство", заяви Илън Мъск.

Използването на биткойн за закупуване на електрически превозни средства на Tesla компрометира репутацията на Мъск като природозащитник и използването на неговата популярност, за да подкрепя криптовалутите. Някои инвеститори на Tesla, заедно с природозащитниците, са все по-критични относно начина, по който биткойнът се "добива", използвайки огромни количества електричество, генерирано с изкопаеми горива./money.bg

CHF CHF 1 1.81062
GBP GBP 1 2.29841
RON RON 10 3.97421
TRY TRY 10 1.93698
USD USD 1 1.6565