Тайван нахока "изпечения престъпник" Китай

ЕС и Свят 24.09.2021 12:46 Снимка: ДНЕС+

Тайван нахока "изпечения престъпник" Китай

Китай е "изпечен престъпник", който има намерение да тормози Тайван и няма право да се противопоставя или коментира относно опита му да се присъедини към пантихоокеански търговски договор. Това подчерта тайванското правителство в ескалираща война на думи заради решението на Тайпе и Пекин да кандидатстват, информира "Ройтерс".

Тайван, който Китай разглежда като своя територия, обяви в сряда, че е подал официално заявление за присъединяване към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP), по-малко от седмица след като Китай подаде заявлението си.

Външното министерство на Китай заяви, че се е противопоставило на "влизането на Тайван в какъвто и да е официален договор или организация", а вчера Тайван обяви, че Китай е изпратил 24 военни самолета в зоната за противовъздушна отбрана на острова, част от това, което според Тайпе е почти ежедневен пример за тормоз.

В изявление късно вчера тайванското външно министерство подчерта, че Китай "няма право да говори" за опита ча членство на Тайван.

"Китайското правителство иска само да тормози Тайван в международната общност и е изпеченият престъпник в засилена враждебност оттатък Тайванския проток", изтъкнаха от тайванското външно ведомство.

Китай не е член на CPTPP и неговата търговска система е масово подложена на съмнение в световен мащаб за това, че не отговаря на високите стандарти на блока, добавиха от министерството.

Оттам допълниха, че Китай е изпратил военните си самолети да заплаши Тайван малко след обявяването, че е подал заявление за присъединяване.

"Този ​​модел на поведение може да дойде само от Китай", настояха от външното министерство.

В изявление, публикувано също късно вчера, китайското бюро по въпросите на Тайван увери, че влизането на Китай в CPTPP щяло бъде от полза за възстановяването на глобалната икономика след пандемията.

Китай се противопоставя на Тайван да използва търговията, за да прокара своето "международно пространство" или да се ангажира с дейности за независимост, добави китайското бюро.

"Надяваме се, че съответните страни по подходящ начин ще се справят с въпросите, свързани с Тайван, и няма да предоставят удобство или да предоставят платформа за дейности за независимост на Тайван", отбелязват още от китайското бюро по въпросите на Тайван.

Първоначалното 12-членно споразумение, известно като Транстихоокеанско партньорство (TPP), се разглеждаше като важен икономически противовес на нарастващото влияние на Китай.

Но TPP попадна в задънена улица в началото на 2017 г., когато тогавашния американски президент Доналд Тръмп изтегли САЩ.

Инициативата, която беше преименувана на CPTPP, свързва Канада, Австралия, Бруней, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448