Тайланд пуска цифрова валута за потребителите догодина

ЕС и Свят 20.08.2021 19:13 Снимка: ДНЕС+

Тайланд пуска цифрова валута за потребителите догодина

Банката на Тайланд ще започне пилотни тестове за внедряване на цифрова валута за потребителите (CBDC), която трябва да бъде пусната през второто тримесечие на 2022-а година, предават световните медии. Това прави страната лидер в експериментите на виртуални пари сред големите централни банки в Югоизточна Азия.

След проучване и получаване на различни отзиви от финансови институции, правителствени агенции, бизнес организации, учени, юристи и разработчици на технологии, Банката на Тайланд планира да "тества и оценява използването на CBDC при извършване на подобни на парични дейности в ограничен мащаб, като например приемане, конвертиране или плащане на стоки и услуги", обявиха от банката.

За да се гарантира, че няма да има неблагоприятно въздействие върху паричната политика на Тайланд, на финансовите институции и на цялостната финансова стабилност, CBDC ще бъде вид безлихвено парично средство с горна граница на конвертиране.

"Насоките имат за цел да гарантират, че CBDC няма да се конкурира с депозити или да води до начисления на финансови институции, ще запази ролята на посредници при събирането на депозити и предоставянето на кредити, както и ще съдейства за управлението на ликвидността в цялостната финансова система", подчертават от централната банка.

Банката на Тайланд възнамерява да подобри по-нататъшното развитие на CBDC, като включи в това частния сектор и разработчиците на технологии. По-голямата част от централните банки в региона вече обмислят или дори са на ранен етап от развитието на CBDC. Изключение е Камбоджа. Нейната дигитална валута "Bakong" влезе в сила през октомври 2020-а година като успя да намали зависимостта на страната от щатския долар./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448