Талибаните забраниха на жените в Афганистан да участват в тв сериали

ЕС и Свят 22.11.2021 16:56 Снимка: ДНЕС+

Талибаните забраниха на жените в Афганистан да участват в тв сериали

На жените е забранено да участват в телевизионни сериали в Афганистан съгласно нови правила, наложени от талибанския режим. На журналистките и водещите пък е наредено да носят забрадки на екрана, предаде BBC.

Талибаните са наложили осем нови правила на афганистанските телевизии.

Сред тях е забраната на филми, които се смятат за противоречащи на принципите на шериата. Забранени са също така комедийни и развлекателни предавания, които могат да се сметнат за обидни за религията. Талибаните настояват и да не се излъчват чуждестранни филми, които популяризират чужди културни ценности.

По афганистанските телевизионни канали вървят предимно именно чуждестранни драми с главни женски образи.

Член на организацията, която представлява журналистите в Афганистан, заяви, че обявяването на новите ограничения е било неочаквано. По думите му някои от правилата не са практични и ако бъдат приложени, телевизионните оператори може да бъдат принудени да затворят.

Талибаните завзеха властта в Афганистан в средата на август. Групировката, която пое контрола след напускането на американските и съюзническите сили, почти веднага инструктира момичетата и младите жени да не ходят на училище. По време на предишното им управление през 90-те години на миналия век на жените беше забранено да учат и да работят./news.bg

Още по темата

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448