Талибаните търсят в Москва икономическа и политическа подкрепа

ЕС и Свят 20.10.2021 08:31 Снимка: ДНЕС+

Талибаните търсят в Москва икономическа и политическа подкрепа

Делегацията от представители на радикалното движение "Талибани" възнамерява да поиска на форума в Москва икономическа и политическа подкрепа. Това съобщи пред ТАСС представителят на талибаните заместник -министърът на информацията и културата Забихула Муджахид.

"Ще помолим държавите, участващи в конференцията в Москва, нашите съседи, да ни подкрепят. Особено в икономическата и политико-дипломатическата сфера, така че страните да проявят отговорност и да подкрепят Афганистан", каза Забихула Муджахид. Според него икономиката на републиката "се нуждае от допълнителна подкрепа".

Говорителят на талибаните подчерта, че "Афганистан играе важна роля за сигурността и стабилността в региона", а делегацията планира да обсъди съответните въпроси. "Естествено, конференцията ще обсъди икономически и политически въпроси, както и проблеми със сигурността в региона и Афганистан", уточни Забихула Муджахид.

Талибаните потвърдиха, че тяхната делегация на консултациите в руската столица ще бъде оглавена от заместник-ръководителя на временното афганистанско правителство Маулави Абдул Салам Ханафи. Той включва също афганистанския външен министър Маулави, Амир Хан Мотаки, назначен от талибаните, и редица други министри.

Руското външно министерство съобщи, че се очаква представители от 10 държави от региона да присъстват на събитието. Московският формат е създаден през 2017 г. въз основа на шестстранния консултативен механизъм на специалните пратеници на Русия, Афганистан, Индия, Иран, Китай и Пакистан./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448