Талибаните предупредиха Пакистан да не започва война с Афганистан

ЕС и Свят 17.04.2022 13:09 Снимка: ДНЕС+

Талибаните предупредиха Пакистан да не започва война с Афганистан

Властите на талибаните предупредиха Пакистан, след като пет деца и една жена бяха убити в Афганистан при предполагаеми ракетни атаки от пакистанските сили при нападение преди зазоряване по границата, съобщава "Ал Джазира".

"Ислямското емирство Афганистан осъжда най-категорично бомбардировката и атаката, извършени от пакистанска страна на територията на Афганистан", каза говорителят на правителството Забихула Муджахид пред репортери в аудио съобщение.

"Това е жестокост и проправя пътя за вражда между Афганистан и Пакистан... Ние използваме всички възможности за предотвратяване на повторения (на такива атаки) и призоваваме за зачитане на нашия суверенитет", каза той.

"Пакистанската страна трябва да знае, че ако започне война, това няма да е в интерес на никоя страна. Това ще предизвика нестабилност в региона."

Стотици цивилни жители на Хост се изляха по улиците, скандирайки антипакистански лозунги.

Напрежението по границата между Пакистан и Афганистан нарасна, след като талибаните завзеха властта миналата година.

Исламабад твърди, че въоръжени групировки започват атаки срещу Пакистан от афганистанска земя.

Талибаните отричат ​​да укриват пакистански екстремисти и са вбесени от изграждането на ограда, която Пакистан издига по границата им от 2700 километра, известна като линията Дюранд.

Мисията на ООН за помощ в Афганистан (UNAMA) заяви, че е "дълбоко загрижена" от смъртните случаи на цивилни, причинени от въздушни удари и мисията проверява степента на жертвите.

Информационният директор на провинция Кунар Наджибула Хасан Абдаал каза пред AFP: "Пет деца и една жена бяха убити, а един мъж беше ранен при ракетни атаки на Пакистан в квартал Шелтън в Кунар".

Ехсанула, жител на квартал Шелтън коментира, че нападението е извършено от пакистански военни самолети. Той потвърди броя на загиналите.

Според друг служител на афганистанското правителство подобно нападение преди зазоряване е извършено в афганистанската провинция Хост близо до границата.

"Пакистански хеликоптери бомбардираха четири села близо до линията Дюранд в провинция Хост", каза той, пожелал анонимност. "Бяха обстрелвани само цивилни къщи и имаше жертви".

TOLO News, водещият частен телевизионен канал в Афганистан, показа кадри от къщи, разрушени при нападението в Хост. 

Афганистанското външно министерство заяви, че е извикало пакистанския посланик в Кабул, за да протестира срещу атаките.

"Такива военни нарушения, включително в Хост и Кунар, трябва да бъдат предотвратени, тъй като недоброжелатели и групи със собствени интереси ще използват тези инциденти", каза външният министър Амир Хан Мутаки пред пакистанския пратеник в събота, според изявление на министерството.

В четвъртък най-малко седем пакистански войници бяха убити в засада от въоръжена група близо до границата с Афганистан.

Според военно изявление, пакистански военен конвой в бивша крепост на пакистанските талибани, известен с акронима TTP, близо до границата с Афганистан, е попаднал в засада, което е предизвикало интензивна престрелка.

В изявлението се казва, че засадата е извършена в района на Ишам в Северен Вазиристан, област в нестабилната северозападна провинция Хайбер Пахтунхва.

"Пакистанската армия е решена да премахне заплахата от тероризъм и подобни жертви на нашите смели войници допълнително засилват нашата решимост", се казва в изявлението.

Инцидентът идва, след като пакистанските военни съобщиха в четвъртък, че 128 въоръжени бойци са убити в региона, граничещ с Афганистан от януари.

Военните признаха, че близо 100 войници са убити при подобни атаки през същия период.

Отдавайки почит на убитите войници, новият премиер на Пакистан Шехбаз Шариф каза, че Исламабад "ще продължи да се бори с тероризма".

Северен Вазиристан - някога наричан "сърцето на войнствеността" - е един от седемте бивши полуавтономни племенни региона в Пакистан, където армията е провела серия от операции от 2014 г. за премахване на пакистанските талибани.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648