Талибаните обвиниха САЩ и ЕС за икономическата криза и замразяването на $9,5 милиарда

ЕС и Свят 20.01.2022 08:27 Снимка: ДНЕС+

Талибаните обвиниха САЩ и ЕС за икономическата криза и замразяването на $9,5 милиарда

Изпълняващият длъжността министър-председател на Афганистан, излъчен от талибаните, Мохамад Хасан Ахунд, призова международната общност да признае администрацията на талибаните. Това се случи на пресконференция в Кабул, на която беше обсъдена икономическата криза в страната.

"Призовавам специално ислямските страни да не чакат други и да поемат водещата роля в официалното признаване на нашето Ислямско емирство", заяви Ахунд, цитиран от световните агенции.

Според новата власт в страната, това ще помогне за ускоряване на усилията, насочени към справяне с тежки икономически и хуманитарни проблеми, пред които е изправена Афганистан.

Към момента нито една страна все още не е признала новото правителство, което талибаните официално наричат ​​Ислямско емирство Афганистан. Чуждестранните правителства наблюдават как ултраконсервативната група на талибаните ще управлява страната, докато тя затъва все по-дълбоко в икономическа криза.

Ахунд обвини за настоящата икономическа обстановка в страната международните санкции и замразяването на около $9,5 милиарда в чуждестранните парични резерви на Афганистан от западните държави, водени от САЩ.

Към днешна дата страната се намира в безпрецедентна хуманитарна криза. Според данни на международните организации близо 60% от хората в 40-милионната държава нямат достатъчно храна и са заплашени от гладна смърт.

Западните държави настояват, че участието на жените в икономическите и политическите дейности на Афганистан, зачитането на човешките права и равенството между всички граждани трябва да се превърнат в приоритет за талибаните./money.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648