СЗО призова да не се политизира разследването за установяване произхода на Covid-19

ЕС и Свят 30.11.2020 19:27 Снимка: ДНЕС+

СЗО призова да не се политизира разследването за установяване произхода на Covid-19

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус призова държавите да не политизират разследването за установяване на произхода на коронавируса, тъй като ще издигнат препятствия преди научаването на истината, информира "Ройтерс".

"Трябва да знаем произхода на този вирус, защото може да ни помогне да предотвратим бъдещи епидемии", каза Тедрос на брифинг.

"Няма нищо за криене. Ние искаме да разберем какъв е произходът, това е", подчерта той.

Китайски държавни медии смятат, че вирусът е съществувал в чужбина преди да бъде открит в централния китайски град Ухан, тъй като е имало от вируса на внесена пакетирана храна, а отделно в научни публикации се отбелязва, че вирусът е започнал да се разпространява в Европа през 2019 г.

Миналата седмица от СЗО обявиха, че скоро ще изпратят експерти в Китай за разследване причината за разпространението на вируса.

Учените вярват към момента, че вирусът се е прехвърлил от животни на хора на пазар в Ухан, където е засечен първият случай в края на миналата година. Но някои експерти смятат, че пазарът вероятно не е първото огнище на заразата, а по-скоро място, където се е засилило разпространението./news.bg

CHF CHF 1 1.81549
GBP GBP 1 2.19645
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.16845
USD USD 1 1.60868