СЗО поиска достъпна за целия свят ваксина

ЕС и Свят 30.05.2020 08:23 Снимка: ДНЕС+

СЗО поиска достъпна за целия свят ваксина

Тридесет и седем държави и Световната здравна организация (СЗО) се обявиха в петък за обща собственост върху ваксините, лекарствата и диагностичните инструменти за справяне с глобалната пандемия на коронавирус, съобщиха световните информационни агенции.

Страхът им е свързан с патентни закони, които могат да станат бариера пред ключови доставки.

Някои развиващи се и малки нации се опасяват, че богатите страни ще са с предимство.

"Ваксините, тестовете, диагностиката, лечението и други ключови инструменти в отговор на коронавируса трябва да бъдат общодостъпни като глобални обществени блага", заяви президентът на Коста Рика Карлос Алварадо.

Припомняме, че по-рано СЗО  прие резолюция, която обещава международно сътрудничество за осигуряване на ваксини на достъпни цени чрез ограничаване на патентите. Незадължителната резолюция беше предложена от членки, сред които Япония и Европейския съюз, но САЩ не са били от тях.

Трябва да се избягва конкуренцията между страните във връзка с разработването на ваксина против новия коронавирус (COVID-19), тъй като това няма да бъде от полза за гражданите на никоя държава. За това настоя преди дни председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

Няколко държави вече разработват ваксини и са на ниво тестове върху хора. За да достигне до пазара обаче, на продукта ще е необходима година.

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987