СЗО отчита близо 10 000 жертви на COVID-19 след празниците

ЕС и Свят 11.01.2024 16:46 Снимка: ДНЕС+

СЗО отчита близо 10 000 жертви на COVID-19 след празниците

Ръководителят на Световната здравна организация към ООН (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус каза, че празничните събирания и разпространението на на един от най-опасните щамове в световен мащаб са довели до повишено предаване на COVID-19 миналия месец, предава "Асошиейтед Прес".

Според Гебрейесус, през декември са докладвани близо 10 000 смъртни случая, докато приемът в болница през месеца е скочил с 42% в близо 50 страни - предимно в Европа и Америк.

"Въпреки че 10 000 смъртни случая на месец са много по-малко от пика на пандемията, това ниво на предотвратими смъртни случаи не е приемливо", каза генералният директор на Световната здравна организация пред репортери от централата й в Женева.

Той каза, че е сигурно, че случаите се увеличават на други места, които не са докладвали, като призова правителствата да продължат наблюдението и да осигурят постоянен достъп до лечение и ваксини.

Гебрейесус каза, че вариантът JN.1 сега е най-разпространеният в света. Това е вариант на омикрон, така че настоящите ваксини все още трябва да осигуряват известна защита.

Мария Ван Керхов, технически ръководител в СЗО за COVID-19, цитира увеличение на респираторните заболявания по света поради коронавируса, но също и грип, пневмония и други.

"Очакваме тези тенденции да продължат през зимните месеци в северното полукълбо", каза тя, като същевременно отбеляза увеличаването на COVID-19 в южното полукълбо - където сега е лято.

Въпреки че пристъпите на кашлица, подсмърчане, треска и умора през зимата не са нищо ново, Ван Керхов каза тази година по-специално, "виждаме съвместна циркулация на много различни видове патогени".

Служителите на СЗО препоръчват хората да се ваксинират, когато е възможно, да носят маски и да се уверят, че вътрешните помещения са добре проветрени.

"Ваксините може да не ви спрат да бъдете заразени, но със сигурност намаляват значително шанса ви да бъдете хоспитализирани или да умрете", каза д-р Майкъл Райън, ръководител на отдела за спешни случаи в СЗО.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини