СЗО иска мораториум върху бустер дозите ваксини поне до края на годината

ЕС и Свят 09.09.2021 13:24 Снимка: ДНЕС+

СЗО иска мораториум върху бустер дозите ваксини поне до края на годината

Световната здравна организация призова за глобален мораториум върху поставянето на трета, т.нар. бустер доза ваксина срещу COVID-19 поне до края на годината, съобщава "Асошиейтед прес".

Целта е да се осигурят повече ваксини за развиващите се страни. Ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта, че нито една такава държава към момента не е успяла да ваксинира дори 10% от населението си.

Той обясни, че до ситуацията се се стигнало, тъй като производителите на ваксини са били задължени да спазят двустранни договорки с богати страни, готови да платят максималното.

Въпрки обещанията им да дарят един милиард дози, по-малко от 15% от тези ваксини действително са били дарени.

Не искаме повече обещания, искаме ваксини, категоричен бе Гебрейсус. Няма да мълча, когато компании и държави, които контролират глобалните доставки на ваксини, мислят, че бедните по света ще се задоволят с остатъците, заяви още той.

Шефът на СЗО поясни, че целта на удължаването на мораториума поне до края на 2021 г. е всяка държава да ваксинира поне 40% от населението си.

Той уточни, че бустерните дози са необходими за хора в рискови групи и за ваксинираните, които не са създали антитела срещу коронавируса. Масовото им поставяне обаче би възпрепятствало глобалните ваксинационни усилия.

Засега не е ясно дали държавите ще се съобразят с желанията на СЗО. Няколко от тях вече са пренебрегнали досегашния мораториум на организацията, включително САЩ, които планират да започнат да поставят бустер дози на всички американци по-късно този месец./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448