Световната забрана за ядрени оръжия влезе в сила, но без ядрените сили

ЕС и Свят 22.01.2021 09:41 Снимка: ДНЕС+

Световната забрана за ядрени оръжия влезе в сила, но без ядрените сили

Международният договор за забрана на ядрените оръжия влиза в сила от днес. Под договора са се подписали 51 държави.

Въпреки че в някои отношения стъпката е предимно символична, тъй като световните ядрени сили не участват в споразумението, договорът правно обвързва по-малките държави, които са го подкрепили, а също така е одобряван от лидерството на ООН.

Договорът за забрана на ядрените оръжия (TPNW) обявява за незаконно създаването, притежаването и разгръщането на ядрени оръжия от подписалите се държави и ги задължава да подпомагат други жертви на използване и тестване на атомни оръжия.

Британската Кампания за ядрено разоръжаване публикува социологическо проучване, което показват, че 59% от британците подкрепят страната да се присъедини към договора, а 77% подкрепят "пълна забрана за всички ядрени оръжия по света".

Няма надежда световни ядрени сили да се присъединят към договора. През ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че договорът пренебрегва реалностите в глобалната сигурност.

Свят, в който Русия, Китай, КНДР и други имат ядрени оръжия, но НАТО не притежава, не е безопасен свят, предупреди той.

В последните години има постепенна ерозия на контрола над ядрените оръжия. По време на мандата си Доналд Тръмп изтегли САЩ от три важни международни договора - Договора "Открито небе", Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват от 1987 г. и ядрената сделка на бившия президент Барак Обама с Иран. Нов СТАРТ между Русия и САЩ изтича на 5 февруари.

TPNW бе сключен след създаването на работна група на ООН през 2016 г. Тя бе подкрепена от 123 държави, като 38 гласуваха против. САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Израел се противопоставиха. Китай, Индия и Пакистан се въздържаха.

САЩ не успяха да убедят държави да се оттеглят от договора. През октомври Хондурас стана петдесетата държава, която се подписа под документа, което означаваше, че договорът ще влезе в сила след 90-дневен период. /news.bg

CHF CHF 1 1.77577
GBP GBP 1 2.25956
RON RON 10 4.01204
TRY TRY 10 2.24357
USD USD 1 1.62269