Световната търговска организация: Митата на Тръмп срещу Китай са незаконни

ЕС и Свят 15.09.2020 20:07 Снимка: ДНЕС+

Световната търговска организация: Митата на Тръмп срещу Китай са незаконни

Световната търговска организация заяви във вторник, че митата на администрацията на Тръмп върху китайски стоки на обща стойност над 200 милиарда долара са незаконни съгласно правилата на глобалния търговски орган, съобщава АП.

Решението е първия път, когато базираният в Женева търговски орган се произнесе срещу поредица от мита, които правителството на президента Тръмп налага на редица държави, съюзници и съперници.

Тръмп многократно критикува СТО, която контролира международните спорове за търговията, за това, че се отнася несправедливо към САЩ.

В своето решение СТО отсъди срещу аргумента на администрацията на Тръмп, че Китай се е занимавал с практики, вредни за интересите на САЩ, по въпроси, включително кражба на интелектуална собственост, трансфер на технологии и иновации.

Решението, на теория, ще позволи на Китай да наложи ответни мита върху американски стоки на стойност милиарди - ако процесът приключи.

Но правителството на САЩ може да обжалва решението, обявено от органа за уреждане на спорове на СТО, а апелативният съд на СТО в момента вече не функционира - до голяма степен заради едностранния отказ на Вашингтон да приеме нови членове за него./news.bg

CHF CHF 1 1.82243
GBP GBP 1 2.15594
RON RON 10 4.01072
TRY TRY 10 2.02748
USD USD 1 1.653