Столтенберг поиска МААЕ да влезе в Запорожката АЕЦ

ЕС и Свят 18.08.2022 10:39 Снимка: ДНЕС+

Столтенберг поиска МААЕ да влезе в Запорожката АЕЦ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че присъствието на руски войски в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) представлява значителна заплаха за света и призова за допускане на специалисти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в нея.

Това заяви той по време на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич.

"Превземането на Запорожката атомна електроцентрала от руските сили представлява сериозна заплаха за безопасността и сигурността на тези съоръжения, повишава риска от ядрена авария или инцидент и застрашава населението на Украйна, на съседните страни и международната общност. Спешно е да се разреши инспекцията от Международната агенция за атомна енергия и да се гарантира изтеглянето на всички руски сили", каза Столтенберг.

Той добави още, че международната общност трябва да застане единна в противопоставянето на непровокираната агресия на Русия.

"Важно е всички ние да предприемем стъпки, за да убедим Русия да прекрати тази война", каза Столтенберг.

По-рано генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова инспекторите на МААЕ да получат достъп до Запорожката АЕЦ.

Припомняме, че Русия също коментира темата. Властите в Москва не разбират какво пречи на делегацията на МААЕ да посети Запорожката атомна електроцентрала. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. 

Тя подчерта, че сложната ситуация в Украйна не е попречила на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да насрочи посещение в страната. Изглежда, обаче никой не бързал да разреши заплахите на площадката на централата.

Захарова предупреди, че "особено безпокойство предизвиква режимът в Киев и контролираните от него въоръжени формирования, които се преструват, че не разбират какъв е залогът и продължават да нанасят удари по Запорожката АЕЦ".

Захарова увери, че Русия ще направи "всичко необходимо", за да даде възможност на специалисти на МААЕ да посетят Запорожката атомна електроцентрала.

Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, беше превзета от Русия по време на нахлуването й в Украйна. В последните десет дни обстрелът в района на централата е почти ежедневен, като и Москва, и Киев се обвиняваха взаимно, че създават предпоставки за ядрена авария.

Киев отрича да е нанасял удари по съоръженията на централата и твърди, че руските войски провеждат "операции под чужд флаг" и сами я обстрелват, за да обвинят Украйна.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648