Стартира тридневна стачка на летище „Хийтроу“

ЕС и Свят 19.11.2022 10:11 Снимка: ДНЕС+

Стартира тридневна стачка на летище „Хийтроу“

Тридневната стачка на наземния персонал на лондонското летище „Хийтроу“ започна в петък, а протестните действия на британските пощенски служители, което евентуално ще засегне и коледно-новогодишните празници бяха удължени до догодина, предаде Франс прес.

Стачките, които са свързани основно с работните заплати, но и с условията на труд, следват една след друга в почти всички сектори във Великобритания на фона на значителната инфлация от 11 на сто.  

„Летище „Хийтроу“ се подготвя за големи нарушения от днес, след като служителите по обработка на багажа, наети от доставчика на услуги „Мензиес“ (Menzies)  решиха да стачкуват", се посочва в съобщение на синдиката „Юнайт" (Unite).  

Стачката ще доведе до нарушения и закъснения, които ще "засегнат най-вече полетите, излитащи от терминали 2,3 и 4 на "Хийтроу" и авиокомпаниите "Еър Канада" (Air Canada), "Американ еърлайнс" (American Airlines), "Луфтханза" (Lufthansa), "Суис еър" (Swiss Air), "Еър Португал" (Air Portugal), "Остриън еърлайнс" (Austrian Airlines), "Куонтас" (Quantas), "Иджипт еър" (Egypt Air), "Ер Лингъс" (Aer Lingus) и "Финеър" (Finnair).

Говорител на "Хийтроу",  с когото АФП се е свързала днес, обаче е заявил, че последствията от стачката ще са минимални, а "засегнатите компании вече са взели мерки, за да се справят със стачката и не се очаква отмяна на полети".

Наред с това пощенските служители удължиха предвидените стачни действия до 2023 година и това може да се отрази на доставките на писма и колети през периода на коледно-новогодишните празници.  

Служителите на британската държавна компания "Поуст офис" (Post Office) са решили да удължат стачката си до идната година, според комюнике на Съюза на комуникационните работници.

„Стачките в британските пощенски служби от тази година ще продължат и през 2023 година, тъй като служителите се борят със значителен спад на реалните заплати (коригирани спрямо инфлацията)“, се посочва в публикуваното вчера комюнике на профсъюза.

Служителите на "Роял мейл" (Royal Mail) също предвиждат да продължат започналата преди месеци стачка. Компанията е в трудна ситуация и неотдавна обяви, че освобождава хиляди служители.

Коледното пазаруване може да бъде нарушено и от обявената стачка на охранителите на големите лондонски магазини за луксозни стоки „Хародс“.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147