Социалните медии в битка срещу търговията с дрога

ЕС и Свят 14.06.2022 13:21 Снимка: ДНЕС+

Социалните медии в битка срещу търговията с дрога

Семействата на тийнейджъри, починали след свръхдоза наркотици, закупени чрез Snapchat и други платформи в социалните медии, призоваха технологичните компании да направят повече за справяне с проблема.

Сам Чапман, част от групата, която организира протест пред централата на Snapchat в Санта Моника, заяви пред АФП, че синът му е починал през февруари 2021 г., след като хапче, закупено чрез платформата, е било примесено с изключително силния опиоид фентанил.

"Днес съм тук, за да предупредя хората за опасностите, които крият социалните медии, доставяйки чрез нашите деца наркотици и други престъпни деяния в живота на нашите семейства", каза 57-годишният Чапман.

Синът му Сами щеше да отпразнува 18-ия си рожден ден миналия уикенд.

Чапман описва ужасяващата сцена, при която намира сина си мъртъв на пода в спалнята си, в така наречената "смъртна поза на фентанила".

"Той беше спрял да диша, падна назад в стола си и повърна, и се задави... Това е много често срещан начин на смърт", казва Чапман.

Според групите, подкрепящи протеста, от 107 000 смъртни случая от свръхдоза, регистрирани през миналата година в САЩ, 70 % са причинени от "отравяне с фентанил", което понастоящем е водеща причина за смъртта на американците на възраст между 18 и 45 години.

Чапман казва, че дилър на наркотици се е свързал със сина му чрез Snapchat и му е изпратил "цветно меню с картинки".

"В долната част пишеше, че той доставя. И така, той се свърза със сина ни и достави наркотиците в дома ни, след като бяхме заспали, сякаш това беше пица", добави той.

Подобно на членовете на семействата на другите жертви, Чапман призовава Snapchat и други социални медийни платформи, насочени към младите хора, да предприемат по-решителни действия срещу продажбата на наркотици.

"Работим неуморно, за да помогнем в борбата с тази национална криза, като изкореним дилърите на незаконни наркотици от нашата платформа", заяви за АФП говорител на Snapchat.

"Използваме усъвършенствани технологии, за да откриваме и затваряме активно дилъри на наркотици, които се опитват да злоупотребяват с нашата платформа, и блокираме резултатите от търсенето на опасно съдържание, свързано с наркотици", добави представителят.

Но Чапман заяви, че съществуващите в момента инструменти не работят, защото дилърите използват емотикони и кодови думи, които не са блокирани.

Групата Victims of Illicit Drugs (VOID) настоява американското законодателство да бъде актуализирано, така че социалните мрежи да носят отговорност за това, което се случва с потребителите на платформите им.

"Ако се разхождате в магазин за хранителни стоки, подхлъзнете се и паднете, можете да ги съдите", заяви председателят на VOID Хайме Пуерта.

"Законът е написан през 1996 г.", добави той.

"Законодателите не са имали представа какъв ще бъде интернет днес." 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648