Смъртни заплахи и бял прах получи премиерът на Хърватия Андрей Пленкович

ЕС и Свят 18.10.2020 07:58 Снимка: ДНЕС+

Смъртни заплахи и бял прах получи премиерът на Хърватия Андрей Пленкович

Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович е получил вчера в седалището на партията си Хърватска демократична общност писмо с бял прах и смъртни заплахи, съобщи хърватската телевизия РТЛ.

Полицията е иззела плика със съмнителното съдържание и е започнала разследване. Днес в Загреб е задържан 48-годишен мъж, който пубикувал във Фейсбук на 14 октомври открита заплаха със смърт на премиера.

Телевизията припомня, че след нападението на площад „Сан Марко” в понеделник, при който нападателят рани полицай пред сградата на правителството и се самоуби, премиерът изрази съмнения, че той самият е бил цел на нападението.

По време на разследването на този инцидент полицията арестува 63-годишен мъж, който живее в селото на извършителя Даниел Безук. От там потвърдиха, че след нападението той е твърдял, че целта на Безук е бил именно Пленкович, когото и той самият „мечтае да убие”. В дома на мъжа е открито огнестрелно оръжие и експлозиви.

Хърватското министерство на вътрешните работи, което разследва инцидента със стрелбата в правителствения квартал на Загреб, не изключва възможен опит за покушение срещу премиера Андрей Пленкович, съобщи вчера вътрешният министър Давор Божинович.

CHF CHF 1 1.82532
GBP GBP 1 2.15697
RON RON 10 4.01278
TRY TRY 10 2.07146
USD USD 1 1.64965