Служителите на Google може да взимат по-малки заплати, ако работят от вкъщи

ЕС и Свят 11.08.2021 18:37 Снимка: ДНЕС+

Служителите на Google може да взимат по-малки заплати, ако работят от вкъщи

Служители на Google, които са работили в един и същи офис преди пандемията, сега може да получават различно заплащане в зависимост от това дали се връщат в офиса или остават да работят от дома си за постоянно. Тези, които пътуват по-отдалече, ще бъдат засегнати по-сериозно, съобщава Ройтерс.

Това е експеримент в Силициевата долина, като често големите компании задават тенденциите.

Facebook и Twitter също намаляват заплащането на служителите, работещи дистанционно, ако се преместят в по-евтин район. По-малки компании като Reddit и Zillow предпочитат модел на заплащане без значение от местоживеенето на служителя и откриват предимства в по-голямото разнообразие от кандидати.

Google предлага на служителите си калкулатор, който им позволява да видят как би им се отразило преместване. Но на практика някои служители, работещи от дома си, особено тези, които пътуват от дълги разстояния, биха могли да получат намаление на заплатите, без да променят адреса си.

„Нашите компенсационни пакети винаги са се определяли според местоположението и ние винаги плащаме най-много за местния пазар в зависимост от това откъде работи служителят“, каза говорител на Google, като добави, че заплащането ще варира в различните градове и щати.

Служител на Google, пожелал анонимност, споделя, че обикновено пътува до офиса на компанията в Сиатъл от съседен окръг и вероятно заплатата му ще намалее с около 10%, ако работи от вкъщи на пълен работен ден, според оценките на калкулатора, въведен през юни. Служителят обмисля работа от разстояние, но решава да продължи да ходи в офиса - въпреки двучасовото пътуване. "Това е толкова голямо намаление на заплатата, колкото получих за последното си повишение. Не съм работил толкова упорито да ме повишат, за да приема намаление на възнаграждението", казва той, цитиран от offnews. 

Джейк Розенфелд, професор по социология във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, който изследва начина на определяне на заплатите, коментира, че структурата на заплатите на Google буди притеснения за това кой ще почувства въздействието най-силно, включително семействата на служителите.

"Ясно е, че Google не трябва да прави това", казва Розенфелд. "Google е плащал на тези служители 100% от предишната им заплата. Така че със сигурност може да си позволи да плаща на своите служители, решили да работят от разстояние, същото, което са свикнали да получават."/24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648