Словашките шофьори прекратиха блокадата на украинската граница

ЕС и Свят 05.12.2023 19:28 Снимка: ДНЕС+

Словашките шофьори прекратиха блокадата на украинската граница

Словашките шофьори на камиони прекъснаха блокадата на единствения товарен граничен пункт на страната с Украйна в понеделник вечерта след четири дни, но остават в готовност и ще вземат решение за по-нататъшни стъпки по-късно във вторник, каза шефът на асоциация на превозвачите, цитиран от Ройтерс.

Словашки превозвачи на камиони се присъединиха към полските си колеги в блокирането на някои гранични пунктове с Украйна, настоявайки за възстановяване на системата за разрешителни, която ограничава броя на по-евтините украински превози на територията в ЕС.

Те се оплакват, че украинските превозвачи на камиони предлагат по-ниски цени за услугите си и освен това транспортират стоки в рамките на ЕС, а не само между блока и Украйна.

Шефът на словашката асоциация на шофьорите на камиони UNAS Станислав Скала каза пред Ройтерс, че словашката блокада е била прекъсната поради опасения за безопасността и достъпа на службите за спешна помощ, след като някои украински шофьори на камиони, чакащи в опашка, простираща се на десетки километри, заплашиха да блокират пътища далеч от границата, което ще прекъсне достъпа до селата по пътя.

"Засега прекъснахме (блокадата). В колоната някои украински камиони започнаха да блокират пътя", каза Скала.

 

Словашки превозвачи на камиони започнаха частична блокада на ГКПП Вишне Немеке/Ужгород в петък, позволявайки само четири камиона на час да преминават към Украйна, с изключение на военна и хуманитарна помощ и нетрайни стоки. Полската блокада на няколко пункта започна на 6 ноември.

Скала каза, че прекъсването е имало за цел да позволи да се освободи колона от камиони, простираща се на много километри. Лидерите на UNAS ще се срещнат по-късно във вторник, за да се консултират относно по-нататъшни действия.

Скала каза, че UNAS не е доволен от липсата на напредък по въпроса на срещата на министрите на транспорта на ЕС в понеделник.

В понеделник Полша поиска връщането на разрешителните за украинските превозвачи, които бяха премахнати след нахлуването на Русия миналата година.

Киев заяви, че няма да направи компромис по въпроса.

Европейският комисар по транспорта Адина Валеан каза на 29 ноември, че Украйна и ЕС не могат да бъдат "взети за заложници" на блокадите.

CHF CHF 1 2.0066
GBP GBP 1 2.32757
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.43804
USD USD 1 1.79599