Словакия, Чехия и Австрия започват бустърна ваксинация

ЕС и Свят 08.09.2021 11:30 Снимка: БГНЕС

Словакия, Чехия и Австрия започват бустърна ваксинация

Братислава, Прага и Виена няма да чакат препоръки по този въпрос от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Властите на Словакия, Чехия и Австрия скоро ще позволят на жителите на тези страни, които са преминали пълен курс на имунизация срещу коронавируса, да получат трета доза от ваксината. Това съобщи словашката телевизия с позоваване на словашкия премиер Едуард Хегер, който се срещна днес с чешките и австрийските си колеги.

Бустърната доза от ваксината ще бъде приложена на желаещите да го направят не по -рано от осем месеца след завършване на предварително определения курс на пълна ваксинация. Тези ваксинации ще се осигурят приоритетно на застрашени граждани. Това са хората над 60 години и с хронични заболявания.

В Чешката република, както информира по -рано министърът на здравеопазването на републиката Адам Войтех, третата инжекция ще бъде достъпна от 20 септември.

Междувременно ваксинацията на чешки граждани с трета доза от ваксините на американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech всъщност е започнала още в края на август. Бустърни дози са поставени и на пациенти след трансплантация на вътрешни органи, по -специално в пражката болница "Мотол"./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448