След загубата на евровота: Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори

ЕС и Свят 09.06.2024 23:00 Снимка: ДНЕС+

След загубата на евровота: Еманюел Макрон свика предсрочни парламентарни избори

Той разпуска парламента

Френският президент обяви предсрочни избори след изборните резултати, при които има категорична победа на крайна десница в лицето на Национален сбор.

„Поуската е ясна, това не е добър резултат за партиите, които защотават Европа. Партиите от десница напредват навсякъде в Европа и техните предсатвители стигнаха 40% в Европа. Тази ситуация не мога да приема. Възходът на националистите е опасен за нашата нация, но за Европа също“, заяви Еманюел Макрон. 

„Няма как след този да се правя, че нищо не станало“, добави той. 

Президентът заяви, че разпуска парламента и призовава за нови избори, които ще бъдат на 30 юни и 7 юли на втори тур.

„Тежко решение, но това е акт на доверие. Народът да вземе решение, нека суверенът реши. Доверие във Франция и всички опасности да се бори, а не да се поддава на демагогия“.

Резултатите са тежък удар за Макрон, който дълго време се представяше като опора срещу крайната десница в Европа и два пъти победи лидера на НС Марин льо Пен на президентските избори.

Резултатите от изборите също така бележат критичен момент, тъй като погледите се насочват към президентския вот във Франция през 2027 г., когато Макрон не може да се кандидатира отново, а Льо Пен има огромен шанс да спечели позицията в Елисейския дворец.

По-късно Макрон ще направи обръщение към Франция във връзка с резултатите, съобщиха от президентството.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532