След суша порой удари Сомалия и Кения

ЕС и Свят 20.11.2023 11:14 Снимка: ДНЕС+

След суша порой удари Сомалия и Кения

Около 80 души в Кения и Сомалия са загубили живота си за по-малко от месец в резултат на наводнения, причинени от проливни дъждове, които идват след най-голямата суша в Източна Африка от десетилетия. За това предупреди АФП.

Хуманитарни организации в Източна Африка съобщават, че близо един милион души са били разселени в двете страни, като Сомалия носи основната тежест.

При прогнозираните нови проливни дъждове най-малко 46 души в Кения са загубили живота си до 13 ноември, потвърди министърът на вътрешните работи и администрацията на кабинета Киндики Китуре.

Най-засегнати са сухите и полусухите райони на източна и северна Кения.

"Загубихме 46 души поради удавяне и наводнения и не искаме никой друг кенийец да загуби живота си. Моля, спазвайте указанията на служителите по сигурността и ако не ги спазвате, ние ще ви принудим да ги изпълните", предупреди Киндики при посещение в окръг Гариса, един от 19 от 47-те окръга на Кения, които са били.

Наводненията дойдоха по-малко от три месеца след продължителна суша, която доведе до смъртта на добитък както в Кения, така и в Сомалия. В Кения Националният орган за управление на сушата съобщи, че към септември 23 региона са били сериозно засегнати и повече от 2,8 милиона души са засегнати.

Червеният кръст на Кения заяви, че страната преживява "криза след криза".

"От хуманитарна гледна точка това означава, че устойчивостта на тези общности непрекъснато отслабва", каза генералният секретар на благотворителната организация Ахмед Идрис пред Citizen TV Kenya.

"Всяка следваща извънредна ситуация прави по-трудно за тях да издържат на ефектите от следващата извънредна ситуация."

Около 1,5 милиона хектара земеделска земя са изложени на риск да бъдат унищожени по време на дъждовния сезон, който продължава до декември, се казва в съобщението.

Най-малко 32 души вече са загинали при внезапните наводнения в Сомалия, според организацията "Спасете децата".

Организацията на обединените нации нарече ситуацията "събитие, което се случва веднъж на век" - едно от най-тежките наводнения, преживявани някога в Сомалия, една от най-бедните нации в Африка.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993