След крал Чарлз: Принцеса Кейт също е диагностицирана с рак

ЕС и Свят 22.03.2024 21:29 Снимка: ДНЕС+

След крал Чарлз: Принцеса Кейт също е диагностицирана с рак

Катрин, принцесата на Уелс, е диагностицирана с рак, съобщи Би Би Си.

42-годишната принцеса Кейт съобщи, че е на химиотерапия, но сега „става по-силна“ във видео съобщение. Тя каза, че диагнозата е дошла като „огромен шок“, но се зарече: „Аз съм добре и ставам по-силен всеки ден“.

Кейт отсъстваше от всякакви официални задължения след коремна операция през януари.

Нейната диагноза е втора за кралското семейство за няколко месеца, след като крал Чарлз разкри, че също е подложен на лечение. Кейт каза, че първоначално не е имала признаци на рак, но следоперативните тестове са показали, че болестта е там. Тя подчерта, че е в ранен етап на лечение.

Седнала на пейка в Уиндзор за трогателния клип, кралската особа благодари на съпруга си принц Уилям за подкрепата му. Кейт каза още, че е съобщила новината на Джордж, 10, Шарлот, 8, и петгодишния Луис - като им е обещала, че ще се оправи.

Принцесата на Уелс добави: „Това, разбира се, дойде като огромен шок. Уилям и аз направихме всичко възможно, за да действаме в името на нашето семейство. Както можете да си представите, това отне време. Отне време да се възстановя от голямата операция, за да започна лечението ми. Най-важното е, че ни отне време да обясним всичко на Джордж, Шарлот и Луис по подходящ за тях начин и да ги уверим, че аз ще се оправя“, казва принцесата.

„Да имам Уилям до мен също е страхотен източник на утеха и увереност. Както и любовта, подкрепата и добротата, които бяха показани от толкова много от вас. Това означава толкова много и за двама ни“, казва още тя във видеообръщението си.

Кейт каза, че сега семейството се нуждае от „време, пространство и уединение“, докато тя завърши лечението си. Тя няма да се върне към обществените си задължения в близко бъдеще.

Принцесата добави: „Работата ми винаги ми е носила дълбоко чувство на радост и очаквам с нетърпение да се върна, когато мога, но засега трябва да се съсредоточа върху пълното възстановяване. В този момент мисля и за всички онези животи, засегнати от рак. За всички, които са изправени пред това заболяване под каквато и да е форма, моля, не губете вяра или надежда. Не сте сами“.

Говорител на двореца Кенсингтън потвърди, че Кейт е започнала курс на химиотерапия в края на февруари и сега се възстановява. Диагнозата е била причината Уилям да се оттегли от събитие миналия месец. Дворецът не може да каже кога ще приключи химиотерапията. Кейт е говорила с краля.

Още по темата

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361