След 4 дни безредици: Франция отменя събития, Макрон няма да ходи в Германия

ЕС и Свят 02.07.2023 10:13 Снимка: ДНЕС+

След 4 дни безредици: Франция отменя събития, Макрон няма да ходи в Германия

След четири дни безредици във Франция, големи събития се отменят в цялата страна. Най-големият от тях е петъчният и съботният концерт на френската певица Милен Фармер на Стад дьо Франс, в северно предградие на Париж. Въпреки хората, които с дни лагеруват пред залата, за да намерят най-доброто място, концертите са отложени

Марсилия се подготвяше за прайда си днес, след като в много други големи градове го имаше през предходните седмици, но това също беше отложено. Френската верига магазини Fnac беше готова за последната вечер на своя фестивал "Fnac Live Paris", но и това беше отменено.

Училищните райони на Версай, Париж и Кретей призоваха училищните директори да отложат или отменят планираните училищни тържества в края на годината. Еманюел Макрон също отложи първото официално посещение на френски президент в Германия от 23 години заради продължаващите дни наред безредици в страната след убийството на 17-годишното момче в Нантер.

„Френският президент Еманюел Макрон проведе телефонен разговор днес с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и го запозна със ситуацията в страната си“, се казва в съобщението.

„Президентът Макрон помоли планираното му държавно посещение в Германия да бъде отложено.“ Германското президентство допълна, че визитата ще се състои на най-скорошната възможна дата.

Бунтовете във Франция бяха провокирани от смъртта на 17-годишния шофьор Наел, който бе убит от полицай по време на пътна проверка в предградие на столицата Париж във вторник.

Днес е погребението на младежа. 

От петък до събота по време на безредиците бяха арестувани над 1300 души. Според френското вътрешно министерство 79 полицаи са били ранени.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194