Сирия нарече САЩ "престъпна държава"

ЕС и Свят 16.09.2020 18:39 Снимка: ДНЕС+

Сирия нарече САЩ "престъпна държава"

Дамаск отвърна на удара на Доналд Тръмп и оприличи САЩ с "престъпна" държава или "терористична групировка", след като американският президент заяви, че е искал да убие сирийския си колега Башар Асад, информира "Франс прес".

"Признанието на Тръмп за подобна стъпка потвърждава, че администрацията на САЩ е престъпна... държава", се казва в изявлението на сирийското външно министерство, предадено от държавната информационна агенция САНА.

 

"Те преследват същата тактика като терористичните групировки като убийство и покушение", се казва в него, един ден след като Тръмп направи коментарите си в сутрешното предаване на телевизия Fox.

Американският президент заяви, че тогавашният му министър на отбраната Джим Матис се е противопоставил на убийството на Асад през 2017 г.

"Матис не искаше да го прави. Матис беше силно надценен генерал и аз го освободих."

Съобщава се, че Тръмп е обмислял убийството на Асад, след като сирийският президент е предприел химическа атака срещу цивилни.

През април 2017 г. при атака със зарин срещу контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун бяха убити повече от 80 души.

Тръмп отговори с ракетни удари срещу авиобазата на режима Шайрат, откъдето се предполага, че е започнала газовата атака.

Коментарите на Тръмп пред Fox противоречат на други коментари, които той направи пред репортери в Овалния кабинет на 5 септември 2018 г., когато каза, че убийството на Асад "никога не е било и обмисляно".

През април 2018 г. САЩ, Франция и Великобритания започнаха ответни удари след поредната предполагаема химическа атака на режима срещу контролирания тогава от бунтовниците град Дума, близо до Дамаск.

След девет години война правителството на Асад контролира около 70% от Сирия.

От 2011 г. насам конфликтът уби най-малко 380 000 души и разсели около половината от предвоенното население на Сирия./news.bg

CHF CHF 1 1.81499
GBP GBP 1 2.14178
RON RON 10 4.026
TRY TRY 10 2.18285
USD USD 1 1.65286