Шпионски скандал между Иран и Швеция

ЕС и Свят 31.07.2022 09:39 Снимка: ДНЕС+

Шпионски скандал между Иран и Швеция

В събота държавните медии в Иран съобщиха за ареста на шведски гражданин по обвинение в шпионаж, съобщи "Дойче веле".

"Министерството на разузнаването съобщи, че гражданин на Кралство Швеция е бил арестуван по обвинение в шпионаж", заяви държавната информационна агенция ИРНА.

"Заподозреният е бил под наблюдение от страна на Министерството на разузнаването по време на няколко предишни пътувания до Иран заради [неговото] подозрително поведение и контакти ... за посещение на градове, които са били изцяло извън туристическите дестинации", цитира информационната агенция съобщението на министерството.

Министерството на външните работи на Швеция заяви, че е запознато със случая. "Това е известен и продължаващ случай, по който външното министерство работи от известно време", заяви говорителка в коментар, изпратен по електронната поща на агенция "Ройтерс".

Отношенията между страните се влошиха в последно време. По-рано този месец шведски съд осъди бивш ирански служител на доживотен затвор за участие в масовите убийства на дисиденти в затвора през 1988 г.

Осъждането и присъдата доведоха до опасения за репресии срещу западни затворници, държани от Ислямската република.

Иран заклейми присъдата, като Министерството на външните работи заяви, че тя е "политически мотивирана" и няма "никаква правна валидност".

Техеран привика шведския шарже д'афер и му връчи протестна нота.

През последните години елитната Революционна гвардия на Иран е арестувала десетки двойни граждани и чужденци, най-вече по обвинения в шпионаж и свързани със сигурността.

Групи за защита на правата обвиняват Ислямската република, че се опитва да спечели отстъпки от други държави чрез арести по скалъпени обвинения. Техеран отрича обвиненията.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648